Vård av Tira

Har precis gjort rent Tiras öron, klippt runt tassarna och i ansiktet vid ögonen, ikväll ska hon badas för imån e de valpträff.
Igår var tomas hemma sent, så vi bara slappade.

bebis sparkade igår kväll flera gånger, fast inte så man kunde känna med handen tyvärr... Känns mer verkligt nu när man känner den sparka oxå.

Damp på datorn som loggar ur mig från internet hela tiden... b*g i den.

va ska man laga för mat idag då... vet fan inte va jag e sugen på rikigt...


Bebis

Igår var vi hos min kusin och kollade deras lilla bebis.. Tänk att de ligger en sådan i min mage nu... Och som kommer ut om typ 5månader. Lite sjukt e de...

Brännskadan läker, men igår när jag hade kläder på mig när vi var hos min kusin så fastnade hunden i dom så idag e de lite ömt.

Idag e de lite mulet väder..trist. men skönt för hästarna.
Ska bort ikväll å tjära hovarna på Ella...

Hej svej

Förlovad

förlovade oss 27/5-08

Igår tog Tomas ut mig på en överraskning, vi åt Kina mat *mums* och sen tog han fram ringarna. (hade vart med å valt ringar men visste inte att vi skulle förlova oss igår på min födelsedag.)
Så nu e man förlovad för första gången :)

Imorse när jag låg i sängen sparkade bebis massor, kunde till och med känna de med handen när jag höll den mot magen :) Jätte kul!!! Undra vad de e i magen, en Wilma eller en Anton??

Idag eller rättare sagt ikväll ska vi till Marlene och Christoffer å titta på deras bebis som e 1vecka idag!!!


v 19

Vecka 19

Kroppen: Livmodern växer allt mer och magen börjar få en rund form i profil. Vissa kvinnor kan känna av foglossning omkring den här tidpunkten. Det kan yttra sig som en diffus värk runt bäcken och neråt låren. Under senare delen av graviditeten kan man få problem med ryggen, man kan till viss del motverka det genom allsidig kroppsträning som dessutom gör att man får bättre kondition. Ta gärna promenader, simma eller gympa i den utsträckning och takt som känns behaglig. Cykling är också bra, det stabiliserar bäckenet. Du kan även träna upp samarbetet mellan nerver och muskler i bäckenet genom knipövningar. Dra ihop musklerna i bäckenbotten, mjukt men kraftfullt och håll sedan kvar så länge du kan och släpp sedan efter. Upprepa några gånger. Genom att man lär sig behärska bäckenbotten så underlättas förlossningsarbetet och gör att du snabbt kommer i form efteråt.

Fostret: Små ljusa hårstrån sk. lanugohår täcker kroppen och till och med undersidan av fötterna. Det fina fjunet kan finnas kvar på vissa delar av kroppen efter födseln, t.ex på ovansidan av öronen. Ögonbrynen och ögonfransarna börjar markeras och på barnets fingertoppar finns helt unika fingeravtryck. Benen har nu kommit ifatt och är i rätt proportion till kroppen. Barnet ser ut som en färdig människa, i miniatyr.

Födelsedag idag

Idag fyller jag 23.. Usch vad gammal ja börjar bli.
Sanna fyller år oxå, Grattis :)

Tomas har en överraskning till mig sen, ska klä upp mig å så ska jag ine laga nån mat idag :)

Hejsvej

Födelsedag idag

Idag fyller jag 23.. Usch vad gammal ja börjar bli.
Sanna fyller år oxå, Grattis :)

Tomas har en överraskning till mig sen, ska klä upp mig å så ska jag ine laga nån mat idag :)

Hejsvej

Måndag

Idag e de måndag igen... Har inte gjort nått idag typ.
Brännskadan börjar läka som tur är.
min brännskada bild på magen efter brännskadan, å början av nedre delen... mer visar jag inte här...



Caramia, Ella och Emma går på bete dyget runt nu :)
Måste leta fram flyghuvan till Carra då hennes flugpannband gått sönder inatt..

Ha de fint



2:a gradens brännskada

Igår kväll vid 23.45 var Dom ute å lekte med en gammal bil, när dom lekt färdigt så skulle dom ta å plocka ur batteriet  men då släppte slangen till kylaren och varmt vatten sprutades på mig...
En bit på höger sida av magen, bikinilinjen och en bit in och en liten bit på benet blev brännskadat med 2a gradens(massa blåsor).
Höger hand fick oxå vartm vatten på sig, men inga blåsor på den som tur e.
Så de bränndes, värkte och stack ända till 3 inatt, sen somnade jag en liten stund.

Idag har jag haft kalas...
Ella e hemma igen...

Ne ska nana snart.
hejsvej


V18

Vecka 18

Kroppen: Nu är det vanligt med det rutinmässiga ultraljudet. Barnmorskan visar ofta hjärnhalvorna, magsäcken och det lilla hjärtat som slår snabba slag. Huvudet och lårets storlek mäts, med hjälp av dessa mätningar kan man på ett mer exakt sätt beräkna födelsedatumet som förkortas BF. Att man väljer just den här tidpunkten för ultraljud beror på att foster är relativt lika i storlek under denna period, foster kan sedan växa i snabbare eller långsammare takt.

Fostret: Huvudet är cirka 4 cm i diameter, medan fötterna är cirka 2 cm långa. Nu märker fostret om det är ljust eller mörkt utanför magen, även om ögonen är stängda. Fostret sväljer fostervattnet och kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyra, fettsyra, mjölksyra, citronsyra, salt, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner.

Ultraljudet gjort

Igår var man iväg och gjorde ultraljud :) Det var jätte nice, skulle vilja göra fler... Hehe.
MIn BF (BF=beräknad förlossning) blev ej flyttad utan är kvar som vi räknade 28okt.
Så är i v 18 (17+1) Har tagit bild på magen med.

                                           
Ultraljudet 21maj. Man ser hela bebisen, huvudet-foten.                    magen v 18 (17+1)

Marlene och Christoffer fick igår runt 13.10 en liten bebis, blev en kille på 4.2kg. Den tiden var vi inne å tittade på min bebis... :) Hehe


Sommarhagen nästan klar, bara en bit med tråd å fixa för vattnet kvar... Ikväll ska dom förhoppningsvis ut :) Gott

Ultraljud imorgon :)

Imorgon är de ultraljud :) ska bli nice. Se bebisen i magen!!

Ella är ju kvar hos hingsten, han har betäckt henne på denna brunsten också, hon var halt i förrgår med har fått stå inne sedan dess å bara vart ute på promenad, hoppas hon blir bättre och att hon är dräktig efter detta.
På fredag ska vi hämta henne och åka till Ale Djurklinik med Ella.

Igår försökte Caramia hoppa över tråden som e på 130, gick inte rikigt som hon tänkte sig, hon hade fastnat i en gren som låg ihagen å fick väl panik å hoppade då över tråden. Sprang fram till stallet å där var Tomas, vände å sprang ut på vete åkern brevid hagen. Men var lätt att fånga henne å ta in henne i hagen igen, Emma stog kvar i hagen som tur var.

Var på arbetsförmedlingen igår, sen åkte ja till christoffer å marlene.

ha de.. Heej

Ella brunstig igen

Fick precis ett sms av hon med hingsten.
Ella brunstar igen. Hon fick säkert inte nog med stock förra veckan. Haha.
Så de var bra att hon ska vara kvar 1vecka till... :)

hmm... va ska man göra nu då? Har redan ätit middag... är sjukt sugen på en bulle...

image108

Mina hästar har damp

Var precis ute med Tira, då började hästarna dampa gärnet. Nästan så att man kan tro att Caramia ville visa upp sig. Hehe... Hon har börjat ligga mkt på dagarna, undra om hon har växtverk eller nått??
Emma har ändrat sig en hel del sedan vi fick hem henne, hon är väldigt enkel att hantera och lär sig snabbt men samtidigt kommer de småbus, men hon e ju bara 1år och shetslandsponny, de förklarar ju allt.
Denna veckan som varit har vi ju promenerat i skogen 2ggr och har gått över presenningar, hoppat över diken, vart vid bilen när tomas startat den, tutat, haft fläkten på, när vindrutetorkarna vart på och dom bryr sig inte de minsta.
Dom har tränat på att gå i trappor och Caramia var på väg in i Svärmors å svärfars inglasande varanda, hon vade framhovarna på sista trappsteget in. Haha :)

Undrar om Ella blivit dräktig?? :) Hoppas verkligen på det. Ska bli väldigt kul att se vad de kan bli.
Har ju bara sett med en å samma pappa till hennes 3föl, nu blir de ändring på det.
Nästa år om Diestro är i avel då så kanske vi använder honom en sista gång då han e så gammal. Eller kanske en annan PRE?
Fast vi får se då, finns så otroligt många fina hingstar, skulle vilka betäcka  henne med Sandakan, tror de skulle kunna bli rikigt nice :)

Imorse när Tomas åkte till jobbet låg jag å tänkte på bebisen som e i magen, har ju snart gått halva tiden :)
På onsdag ska vi på ultraljud :)

Ne ska dra nu.
Men cyckla lungt.

Vad göra?

Vad ska man göra??
Har tråkigt...

Lång Promenad

Igår var vi ute nästan i 2timmar i skogen med Carra och Emma. dom tycker de e mega kul å komma ut dit.
carra badade i vattenpölarna oxå, men sheeet vilket hopp hon gjorde igår, vi kom ut från skogen å de var höge i skogen mot vad åkern var, så hon tog sats hoppa jätte bra ut i åkern, var säkert en 4meter långt minst....
Men vilken jädrans bra temperament den hästen har, hon kommer bli kanon bra sen som inriden å inkörd.
Tomas sa, de spelar ingen roll hur fina föl Ella får kommande år, Caramia  henne ska vi aldrig sälja.
Hehe :)

Här är en bild på Carra i vattnet men väldigt mörk då vi inte var hemma förrens 22.00.
image107

Kärleksparet

Ella och Macho

image106

V 17

Vecka 17

Kroppen: Livmodern växer mer och mer och det är vanligt att man känner lite molvärk av och till. Andra typiska symtom är att man känner sig hungrigare än normalt, det kan bero på att fostret samlar på sig fett.

Fostret: Skelettet är synligt på röntgenbilder.
Det bildas nu ett värmereglerande fettlager på ytan av kroppen. Underhudsfett bildas och det hjälper barnet att reglera kroppstemperaturen efter födseln. Nu har den första avföringen börjat samlas i tarmen, denna avföring kallas mekonium och är grönsvart och kletig i konsistensen.

Kommer ni ihåg?

image104

Och denna...??
image105

Vbg

vart med tillen i trollhättan och vännersborg idag, var på överby en sväng å sen skulle jag till arbetsförmedlingen i vännersborg (vbg).
Håller på å laga mat nu, blir wok med nudlar.
Pratade med min Emelie förut :) Miss you honey.

Ska väl göra om hagen på baksidan sen då dom får mer gräs igen... Oj vad vi grejar hage.. haha

Måste klippa klart Tira oxå... Kanske kan  klippa lite imorgon....

Igår var vi på promenad med 1åringarna, Emma å Carra, var ute på en 1timmars i skogen de tyckte dom var kul :)

image103

Kallt...

Fy vad kallt de är idag då.... usch. Gillar värmen bättre!!
Hästarna har gått ute inatt, men fick massa hö i går kväll ihagen eftersom dom inte går på bete än.
Känns lite konstigt att bara ha 2hästar hemma nu när man vant sig vid 3st.

Faan vad seg jag känner mig idag. har inte lust med något. 
Så tänker bara laga mat idag....inget annat!!

Marlene å christoffer har inte fått nån bebis ännu... Hoppas de kommer snart!!!

Hemma igen

De gick jätte bra att köra Ella själv igår, och hingsten tyckte hon var snygg... Hehe...
Hon e påväg in i brunst så de var lägligt vi körde henne...
bilen krångla igår så vi stannade hos mamma å pappa inatt så var tomas å pappa på verkstan idag å kolla bilen.
Så kom hem nyss....
Marlene har haft värkar sen igår, igår var de 4min mellan å idag 5min... :)

image102

Åka till hingst

Ska bara göra iordning oss så ska vi åka. Har vart borta och gett hästen lugnande redan.
Sen efter vi lämnat av henne så åker vi förbi farmor å farfar, mamma å pappa å syskonen e där i husvagnen oxå, så får vi lite grillad mat :)

Jahapp... började klippa tira igår, så la trimmen av efter halva hunden... *arg* Så nu har jag en halvklippt hund... snyggt.. hahah....

Ne, måste ta på mig andra kläder å äta lite sen lasta dåren i stallet...

ha en trevlig lördags kväll i solen... själv ska jag sitta i en bil.... hehe

V 16

Vecka 16

Kroppen: Nu kan man ofta se att man är gravid, i alla fall om man bär tunna trikåkläder. Försök att ha lite ledigare kläder som inte klämmer åt om magen. Kanske är det till och med dags att införskaffa mammakläder. Muskulatur och skelett är nu så pass utvecklat att det vanligt att man börjar känna fosterrörelser, men det kan lika gärna dröja tills vecka 22-24 innan man med känner något. Ditt hjärta pumpar 20 % mer blod än tidigare och det kommer öka upp till 50% i slutet av graviditeten.

Fostret: Fostret mäter cirka 16 cm och väger omkring 100 gram. Fingernaglar har bildats och fostret kan rynka pannan, röra ögonen och svälja. Fostret kan även ta tag i navelsträngen och börja undersöka det vattenfyllda rummet som det befinner sig i. Det omges av ungefär 1,5 liter vatten som byts ut flera gånger per dygn vilket behövs eftersom fostret kissar ungefär med 45 minuters mellanrum. Vattnet fungerar även som stötdämpare.

Badat Caramia

Igår badade vi ella och tog på Switch.
Idag har vi badat Caramia, de var Caramias första bad och visst bråkade hon lite, men var överlag väldigt duktig, renare blev hon :) Och typ svart när hon var blöt.
Så nu har hon oxå fått switch på sig.

Imorgon e de Emmas tur att bada och få switch.

Stängslade ju om hagen igår så dom fick mer å äta här uppe vid huset, så vi höll på till 00.05 inatt så vi använde oss av ficklampa :P haha. Inte alla som stängslar på natten.. haha

Här kommer en bil på Caramia efter vi badat henne. :)
image101

Underbart väder

Vilket gött väder vi har då :D
Idag ska vi bada Ella, han aldrig med de igår,
Tomas har vart å hämtat en transport hö oxå, så finns de om de skulle behövas i sommar.
Jag håller på att laga mat... Idag blir de klyftpotatis och kyckling.
Ska göra hagen vid huset större idag me så dom får mer gräs i hagen, dom har ju ätit upp al´lt gräs redan som fanns.
Äntligen dags för bete :)
Till helgen eller början av nästa vecka ska dom ut, då kommer även beteshästen hit.
Ella åker till hingsten på lördag och jag hoppas att hon blir dräkig, och längtar redan tills hon skall föla.
Hoppas att hon inte får ett sto iaf, då kommer ja ju vilja behålla den också.

Emma har börjat anpassa sig väldigt bra nu, igår när dom fick betfor på kvällen fick hon dela box med Caramia och de gick jätte bra. Hon fäller som en GNU, eller hur ser dom ut när dom fäller..*funderar* Hehe
Idag var vetrinären här och gav Emma första grundvaccinationen(hästinflusensa och stelkramp), dags om 4-6v igen å då ska dom andra ha också.

Imorgon går jag in i v 16redan, känns som att tiden går fort.... "bara" 24v kvar... Snart dags för ultraljud med :D

Frida, Ela och Emelie, ni måste ju komma på mitt dop sen då. :)

Ne alla pissungar, nu ska ja laga klar maten innan gubben e hemma.

Tjolahopp

Då var helgen över.
I fredags kväll var vi å hämtade Emma, våran nya ponny.
Lördags gjorde vi hagen så den passar Emma oxå, en undertråd till.
SÅ kom mamma å pappa å hälsade på å sen kom Koffe och Elin, så grillade vi å dom drack öl å wisky.
Dom hade med sig sin husvagn så dom sov kvar.
Söndags var vi på jämthundsutställning på Hunneberg.

Hästarna sköter sig bra med en ny kompis :)

På lördag åker nog Ella på betäckning.

image100

Valrossen

Okey då, bara för ni att tjötar så Ela och Emelie, här e en bild på valrossen.... Haha

image98

stängsla hage

Igår var ju Tomas ledig så Koffe kom hit och skulle hjälpa oss att stängsla 1 av sommarhagarna...
Allt började bra. Vi använde oss utan traktorgrävren som vi hade skopa på fram som vi la alla typ 75stolpar i.
Körde bort till hagen och började mäta ut vart stolpen skulle vara, och tryckte i dom i backen med hjälp av grävaren. Gick jätte bra tills vi kom till halva hagen då började de spöregna och inte lite heller, pisseblöta till 1000.
De lugnade ner sig och vi skulle fortsätta, (hade stått under träd för lite skydd) Då körde grävaren fast hela tiden för de var så mjukt av allt regn.
Så vi gjorde bara halva hagen med stolp igår för de kom ju ännu mera regn, Så i helgen ska vi fortsätta sätta stolp och tråd... Vi hade tänkt att släppa dom på bete om 1-2v när de växt upp mer.
Ella har brunstat färdigt nu igen... så de e nog dags nästa helg å köra henne till hingst... så hon börjar brunsta hos dom så har dom hela brunsten å betäcka.

Idag ska vi hämta hem min nya ponny, Emma som hon kommer kallas. ska bli kul och ha nått mer å träna.
Igår fick vi göra en provisorisk box till henne så hon och framför allt ella kan lukta på varandra innan dom går ut i hagen på lördag.

Ska snart hoppa in i duschen och sen måste jag komma på nått å äta idag. Frysen e full, överfull, nog därför jag inte vet vad jag vill ha....

På söndag eller måndag ska vi hämta lite hö med... så vi har om de behövs.

Ne hejdå orka mer er :P haha